madrese-azma.com

مدل سلول گیاهی Plant Cell model

جهت سفارش این محصول با  گروه تخصصی مدرسه آزما تماس بگیرید.

 

از عمر زمین مدت زمان زیادی می گذرد. طی این مدت دو نوع سلول با ساختارهای متفاوت نسبت به یکدیگر پدید آمده اند. سلول های پروکاریوتی که عبارتند از باکتری ها و سیانو باکتری ها و سلول های یوکاریوتی که بقیه سلول ها هستند.

سلول گیاهی یکی از انواع سلول های یوکارتی است که دارای مشخصاتی می باشد که آن را از سایر سلول های یوکارتی(سلول گیاهی، آغازی و قارچی) متمایز می سازد:

۱- اغلب سلول های گیاهی تاژک ندارند.

۲- سلول های گیاهی دارای دیواره سلولی سخت و ضخیمی هستند(همانند سلول قارچها و بعضی آغازیان) که معمولا به صورت چند وجهی بوده ابعاد منظم دارند و از جنس سلولز می باشد.

۳- علاوه بر اجزای معمول سلول ها دارای دو اندامک کلروپلاست(که البته در بعضی از آغازیان نیز وجود دارد) و واکوئل مرکزی بزرگ می باشد.

 

یاخته گیاهی یا سلول گیاهی نوعی سلول یوکاریوتی است که از برخی جنبه‌های کلیدی با دیگر ارگانیسم‌های یوکاریوتی متفاوت است.

سلول‌های گیاهی نسبت به سلول‌های جانوری دارای اشکال متنوع‌تری هستند. سلول‌های گیاهی دارای اشکال چند ضلعی با قطرهای مساوی و منظم و یا کشیده هستند و علاوه بر آن سلول‌های گیاهی، محصور در غشای شکل دهنده نسبتاً سخت و محکم و مقاوم هستند که گاه نازک و گاهی ضخیم است.

در یک توده سلولی همگن سازنده یک بافت، همه سلول‌ها دارای یک اندازه و یک شکل و معمولاً چند وجهی‌اند. در گیاهان آلی اندازه سلول‌ها متناسب با کار آن‌هاست و بر حسب ماهیت بافت و نقشی که در گیاه دارند اندازه آن‌ها متفاوت است. اندازه و طول سلول‌های سازنده پیکر گیاهان به ماهیت و ویژگی آن سلول بستگی دارد و به طول مولکول‌های پروتئینی موجود در آن‌ها و همچنین به میزان فعالیت هسته سلول و دوره استراحت آن ارتباط دارد.

سیتوپلاسم هر دو یاخته مجاور به وسیله منافذ موجود (پلاسمودسم‌ها) با هم ارتباط دارند. غشای سیتوپلاسمی از یک لایه دو مولکولی فسفولیپید تشکیل یافته است که پروتئین‌ها به دو صورت سطحی و عمقی در آن غوطه‌ورند. نقش غشای سیتوپلاسمی حفظ تراوایی انتخابی است. زمینه سیتوپلاسم اساسی‌ترین قسمت درونی یاخته را تشکیل می‌دهد، زیرا اکثراً اعمال بیوسنتزی یاخته در آن صورت می‌گیرد. اندامک‌ها در این زمینه قرار دارند. یکی از ویژگی‌های سیتوپلاسم جنبش دائمی آن است که در اثر انقباض ریزرشته‌ها به وجود می‌آید، ولی ریزلوله‌ها به این جریان جهت می‌دهند.

در سلول زنده بیشتر اندامک ها بی رنگ هستند و استفاده از رنگ در شکل ها و مدل ها فقط برای سهولت تشخیص آنها است و طراحی و رنگ ها در مراجع مختلف یکسان نمی باشد. که در اینجا یک نمونه از این طرح ها آورده شده است.

جنس مدل طراحی شده حاضر از پلاستیک بوده و رنگ آمیزی آن ثابت و قابل شستشو می باشد و توسط شماره هایی که روی مدل نوشته شده است می توان اجزای آن را به شرح زیر شناسایی کرد:

هسته(شامل هستک و کروماتین)

Nucleus-nucleolus & chromatin

سیتوپلاسم

Cytoplasm

واکوئول

Vacuole

کلروپلاست

Chloroplast

میتوکندری

Mitochondria

شبکه آندوپلامی صاف و زبر

Endoplasmic reticulum-smooth & rough

دستگاه گلژی

Golgo apparatus

پراکسی زوم

Peroxisome

دیواره سلولی

Cell wall

منافذ سلولی

Plasmodesmata

بدون دیدگاه on مدل سلول گیاهی Plant Cell model

نظر/سوال/پیشنهاد